Lakás villanyszerelés és elektromos hálózat felújítása

Lakás vagy családi ház vásárlásnál a legelső szembetűnő hiányosságok sose a villamos hálózaton fognak látszódni, éppen ezért sokan nem is gondolnak rá, hogy az idő vasfoga itt is jelentős avulásokat tud okozni így az elektromos hálózat felújítása, de legalábbis felmérése mindenképpen ajánlott. A régi lakásokban, még ha szakember által telepített elektromos rendszer is van, az idő előrehaladtával elöregednek és a jelenlegi szabványoknak sem fognak már megfelelni. Új, biztonságosabb eszközök jelennek meg a villanyszerelés palettáján. A családi házakban a régi olvadóbetétes biztosítékokat felváltották a különböző karakterisztikájú kismegszakítók. A régen még csak opcionálisan alkalmazott áram-védőkapcsolók, más néven Fi-relék mára szabvány szerint kötelezően beépítésre kerülnek. Ez egy olyan kötelező kiegészítő védelem, ami szakszerű telepítéssel jelentősen csökkenti az esetleges hiba esetén a veszélyes áramütés mértékét. Az otthonokban található egyre több és kifinomultabb elektromos műszaki berendezéseket különböző túlfeszültség levezető eszközökkel védjük a viharok és a szolgáltató felől érkező túlfeszültségek ellen. Ezek mind olyan eszközök, amik 5-10-20 évvel ezelőtt még vagy nem voltak kötelezőek vagy igény nem volt rájuk esetleg túl drágák voltak otthoni használatra. Mai viszonylatban viszont majdhogynem nélkülözhetetlenek egy elektromos hálózat felújítása után.

Épület elektromos házlózat felújításának tervjaza

Számos régi lakásban találhatóak alumínium vezetékek, amelyek egy későbbi javítás során rézvezetékkel lettek kombinálva. Tapasztalataink szerint ezek nem megfelelő módon, közvetlenül, védőpaszta nélkül vannak egyesítve. Ez a legtöbb esetben egy olyan beépített hibalehetőség, amelynél csak idő kérdése, hogy bekövetkezik a kötés oxidációja. Ez rendkívül tűzveszélyes és az ilyen kábelezést mindenképp cserélni kell, vagy legalábbis a kötést felül kell vizsgálni.
Ha az alumínium vezetékek érintetlenek, a csere akkor is indokolt lehet, ugyanis abban az időben amikor elterjedt volt az alumínium vezetékek használata, azokat nem a mai eszközök teljesítményére méretezték (villanytűzhely, klíma, nagyteljesítményű konyhai berendezések), ezért a nagyobb teljesítmény fokozott melegedést és gyorsabb öregedést okoz a vezetékekben.
Családi házakban, tégla építésű lakásokban az új vezetékek igényes elvezetését professzionális horonymaróval kivágott hornyokban, védőcsővel oldjuk meg. Amennyiben a meglévő, szakszerű védőcsövezéssel megoldott kapcsolók és dugaljak megfelelnek az Ön igényeinek, vésés nélkül, a régi vezetékek helyére is be tudjuk húzni az újakat. Panel lakások esetén sajnos az eredetileg telepített MM-falvezetékek cseréje bontás nélkül nem lehetséges és az új elektromos köröket se lehet védőcsöves megoldással létrehozni mert az statikailag gyengítené a panelek szerkezetét. Ennek ellenére több megoldással is tudunk szolgálni.
Vakolatban elhelyezett réz MM-falkábellel statikailag nem gyengítjük a vasbeton szerkezetét, mégis a fal síkjában marad a vezeték.
Sokkal több flexibilitást ad viszont a falon kívüli villanyszerelés kábelcsatornázással és falon kívüli konnektorok, valamint kapcsolók használatával, amik változatos és esztétikus kivitelekben is elérhetőek.
Gipszkarton előtétfalakkal teljesen egyénre lehet szabni a kapcsolók és dugaszolóaljzatok elhelyezését, álmennyezettel pedig a mai divatnak megfelelő spot lámpákat és rejtett hangulatvilágítást tudunk telepíteni.

Elektromos hálózat felújítása során a gyengeáramú hálózatok kábeleinek elvezetése és kiállásainak elhelyezése is tervezést igénylő feladat. Az Ön igényeinek átbeszélése után eldönthető, hogy komplexitás függvényében a hálózat kialakítása külsős szakembert igényel vagy a birtokunkban levő tudással mi is ki tudjuk alakítani.
Erre azért van szükség, mert bár büszkék vagyunk a széles körű tudásunkra, vannak olyan komplex rendszerek és igények, ahol elengedhetetlen adott esetben a terület szakembereinek tudása is.

Ahhoz, hogy egy elektromos hálózat felújításra árajánlatot tudjunk adni, minden esetben egy előzetes helyszíni felmérést kell végeznünk, ahol a helyi adottságokat feltérképezhetjük, átbeszéljük az igényeket és azok megvalósításához szükséges lépéseket. Ennek a költsége a kiszállás napján 5000 Ft, ami az árajánlat elfogadása esetén teljes egészében jóváírásra kerül a kivitelezés árából.

Lépjen kapcsolatba velünk

Küldjön üzenetet