Lakáselosztó bekötés és biztosítéktábla csere

Lakások és családi házak villanyszerelése során az egyik legfontosabb funkcionális és biztonsági összetevő a lakáselosztó bekötése (biztosítéktábla). Az ideális lakáselosztó megtervezése szakértelmet és tapasztalatot igényel. A lakáselosztó bekötése során kerülnek elhelyezésre az olyan biztonsági berendezések, mint például a kismegszakítók és az áram-védőkapcsoló (fi relé). Az áram-védőkapcsoló beépítésére ma már szabvány kötelez, mivel fontos életvédelmi funkciókat lát el. Feladata, hogy ha az áram nem csak a számára létrehozott vezetőkön halad, hanem más útvonalon záródik az áramkör, akkor még azelőtt leválasztja az általa védett rendszert a hálózatról, hogy az az emberi életre veszélyt jelentene. Ezáltal a megfelelő ÁVK kiválasztása fontos feladat, hogy a kiépített rendszer tekintetében valóban ellássa életvédelmi funkcióját, megfelelően gyorsan reagáljon az esetleges meghibásodásra.

A lakáselosztókban megtalálható másik legelterjedtebb védelmi berendezés a kismegszakító (automata biztosíték), amely túláram és zárlati áram esetén kapcsolja le az általa védett rendszert. Ha egy áramkörre csatlakoztatott fogyasztók összessége meghaladhatja a kiépített áramkör tervezési teljesítményét, a vezetékek és az áramkörön levő kötések melegedni kezdenek, ami a vezetékek gyors öregedéséhez vezet, kritikus esetben pedig a környező éghető anyagokat meggyújthatják. A kismegszakítók egyik védelmi eszköze ezt hivatott megakadályozni. Másrészről zárlati áramok fellépése esetén szintén azonnal leold és ezzel a zárlat helyén kialakuló villamos ívet szünteti meg.

Lakás elosztó

Elosztószekrény nyitva és zárva

Lakáselosztó bekötése előtt a megfelelő kismegszakító kiválasztásához ismerni kell az áramkör vezetékeinek keresztmetszetét, a fogyasztók teljesítményét és áramfelvételük karakterisztikáját. Különböző fogyasztók esetén, különböző gyorsaságú kismegszakítók alkalmazása szükséges.

A kismegszakítók másik fontos feladata az egyes áramkörök elkülönítése egymástól, amely biztonsági és kényelmi funkciókat is ellát. Jellemzően külön világítási és dugalj áramköröket szoktunk létrehozni, azonban bizonyos esetekben lehetőség van a vegyes áramkörök létrehozására is.
A világítási áramkörök tekintetében fontos, hogy a lakásban több világítási áramkör is kialakításra kerüljön elkerülve ezzel, hogy egy meghibásodott szakasz miatt az egész lakás elsötétüljön.
Dugalj áramkörök esetén fontos a tagolás, hogy ne legyen olyan áramkör, amelyet rendszeresen túlterhelünk, ezzel is elkerülve az esetleges túláramot. A rendszeresen hosszabb ideig működő nagy és közép fogyasztókat (hűtő, mosógép, mosogatógép) érdemes külön áramkörre kapcsolni, hogy a működésük ne befolyásolja az adott áramkörre kapcsolható egyéb ideiglenes fogyasztók (pl. porszívó) működését. Illetve, ha mégis leold egy kismegszakító, akkor ne kapcsoljanak le az előbb említett folytonos fogyasztók.

A lakáselosztókban elhelyezhető biztonsági és kényelmi berendezések tárháza végtelen, csak néhány fontosabbat sorolunk fel. Gyakori a túlfeszültség védelem kiépítése, amely a hálózatból érkező nagy feszültség értékeket, impulzusokat, nem engedi be a lakásban kiépített hálózatra, ezzel megvédve az oda csatlakoztatott berendezéseket. A túlfeszültség lehet villámcsapás okozta, vagy szolgáltatói hálózatról érkező. A megfelelő túlfeszültség védelmi szintek (T1, T2, T3) alkalmazásával nagy költségektől kímélhetjük meg magunkat, mivel jellemzően az érzékeny, drága berendezések mennek tönkre ennek hatására.

A fogyasztás mérésére lehetőség van almérők alkalmazására, amely segíthet egy többlakásos otthon fogyasztásának elkülönítésére, de egy adott áramkör fogyasztásának meghatározására is. Ezen kívül elhelyezhető csengő, időzítő relé, mágneskapcsoló, impulzusrelé. Ezek a berendezések speciálisabb feladatú áramkörök kialakításánál szükségesek.

Új hálózat kialakításánál (lakásépítés, teljes elektromos hálózat felújítás) a feladat egyszerűbb, hiszen lehetőség van a tervezett fogyasztásra méretezni a hálózatot így a lakáselosztóban fellelhető berendezéseket is. Más a helyzet a kisebb lakásfelújítások és csak a lakáselosztó korszerűsítése esetén. Ekkor szükséges feltérképezni a kiépített rendszert, hogy a megfelelő védelmi berendezéseket telepíthessük. Régi porcelánbetétes, vagy nyomógombos automata biztosítékokat tartalmazó biztosíték táblák nem csak elavultak, de az üzembiztonságuk is kívánni valót hagy maga után. Jelenleg porcelán olvadó biztosítékot olyan helyen használunk, ahol komoly hiba esetén tartós áramköri megszakításra van igény. Lakásokban ez ma már nem jellemző. Az ilyen rendszerű hálózat esetén mindenképp ajánlott annak felülvizsgálata, mert ez azt sugallja, hogy sok-sok éve nem lett megvizsgálva szakember által.

A lakáselosztóban található berendezések cseréjét csak szakember végezheti. Ha régi kismegszakítója gyakran leold, akkor elképzelhető, hogy hiba van a rendszerében, amit mindenképp szükséges feltérképezni, de elképzelhető, hogy rosszul méretezett kismegszakító okozza a problémát. Számtalanszor lehet találkozni olyan lakáselosztókkal, amelyek már sokszor bővítésre kerültek, több különböző berendezés található bennük össze vissza elhelyezett vezetékekkel. Amellett, hogy ezek látványra sem szépek, problémát is okozhatnak az esetleges villanyszerelés során, amely kiemelten kellemetlen, ha egy sürgősen megoldandó problémáról van szó. A tiszta és rendszerezett munkavégzés és kivitelezés az egyik összetevője a biztonságos rendszer kiépítésének. Állunk rendelkezésére akár új hálózat megtervezésében, akár lakáselosztó bekötése és telepítésében.

Amennyiben régi hálózatát szeretné feltérképezni és jelenlegi lakáselosztóját felülvizsgálni, fejleszteni, biztonságossá tenni, keressen minket bizalommal és kérje árajánlatunkat.

Lépjen kapcsolatba velünk

Küldjön üzenetet