Családi ház villanyszerelés és gyengeáramú rendszerek

Gyengeáramú rendszerek alatt az összes olyan elektromos hálózatot értjük, ahol az elektromosságot adatkommunikációra használjuk. Ilyen a TV és internet szolgáltatótól érkező koax kábel, vezetékes telefon, az otthoni vezetékes hálózat ethernet kábelei, audio és video kábelek, mint az RCA és HDMI, valamint az automatizálásokhoz használt kisfeszültségű vezérlések. Fontos tulajdonságuk, hogy nem szállítanak nagy áramokat, viszont, ha a közelükben tápláló kábelek vannak akkor azok zavart okoznak a jelátvitelben. Éppen ezért az ilyen kábeleknek mindig külön nyomvonalat alakítunk ki falban vagy külső kábelcsatornában.

A gyengeáramú rendszerek falban történő elvezetése esztétikailag növeli a lakás értékét, valamint fizikai védelmet is nyújt a külső behatások ellen.
A szőnyeg alatt futó hangfalkábel, a szekrény mögé begyűrt internet kábel túl azon, hogy nem igazán szép látványeleme egy igényes lakásnak, bosszúságot is okozhat. Takarítás, gyerekek játéka vagy állatok rohangálásának következtében megsérül, megtörik esetleg megrántják és vele együtt a csatlakoztatott készülék is borul.

A kábelek falban történő elvezetésén kívül a szakmai hátterünknek köszönhetően az otthoni hálózati infrastruktúráját is megtervezhetjük és kivitelezzük, kezdve onnan, hogy milyen routert (hálózati útválasztót) érdemes venni, hogyan lehet teljes épületet lefedő WiFi kapcsolatot létrehozni, hálózati adattároló és média center konfigurálása és a meglévő informatikai eszközök - PC, laptop, okostelefon - csatlakoztatása a teljes rendszerre.

Otthoni hálózati központ

Otthoni környezetben, polcon elhelyezett hálózati adattároló, router, switch és DIY szerverek telepítése és konfigurálása

Jelenleg egy otthoni hálózat megtervezésénél azt a legfontosabb eldönteni, hogy mennyire szeretnénk jövőálló rendszert létrehozni. Nem is olyan régen még csak 100 mb/s vezetékes adatátvitel volt a sztenderd az CAT5 vezetékekkel, de mára már ez inkább az 1000 mb/s, avagy 1 Gb/s hálózat a CAT5e vagy CAT6 szabvány ethernet kábelekkel. Azonban megint a küszöbön állunk a 10 Gb/s hálózatokkal, és bár még nincsen elterjedve, számos kiegészítő hardware rendelkezésre áll, hogy meglévő készülékeinket kompatibilissá tegyük és valószínűleg 5 éves távlatban már számos PC, NAS, média lejátszó gyárilag képes lesz erre a sebességre.
Ehhez persze az kell, hogy a meglévő hálózat képes legyen erre az adatátvitelre, így azt ma kell eldönteni, hogy milyet építünk ki. Egy 10 Gb/s hálózat kiépítése valamivel drágább mint a kistestvéré, azonban sokkal olcsóbb mint évekkel később az összes vezetéket és csatlakozókat lecserélni.

Igények és a helyszín felmérése után pontos képet fogunk kapni, hogy Önnek mire lenne szüksége és az árajánlatot ennek tükrében fogjuk elkészíteni Önnek.

Lépjen kapcsolatba velünk

Küldjön üzenetet